18

CONTACT

INHOUD

54

In de media / Onderzoek

Onderzoek betrouwbaarheid waarderingen op ZorgkaartNederland

door VU/Talma instituut (Xander Koolman)

Wie een zorgaanbieder vindt op ZorgkaartNederland.nl met negen of meer waarderingen,
 kan ervan uit gaan dat die waarderingen een goed beeld geven van de kwaliteit van de zorgaanbieder.  Dat blijkt uit onderzoek van de UvA en het Kwaliteitsinstituut. De onderzoekers stelden vast dat kwaliteitsbeoordeling van huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en andere individuele zorgverleners met negen of meer waarderingen betrouwbaar is. Voor instellingen als ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen volstaan dertig waarderingen om een betrouwbaar beeld te geven.

 

Al ruim 2600 instellingen betrouwbaar gewaardeerd

De behoefte aan onafhankelijke kwaliteitsbeoordeling van zorgverleners is groot. Per maand bezoeken een miljoen mensen de unieke waarderingssite ZorgkaartNederland.nl, op zoek naar een dokter, ziekenhuis of andere zorgverlener. En dat aantal groeit wekelijks. Net als het aantal waarderingen. Elke dag passeren meer zorgaanbieders de magische grens van negen waarderingen.

Bezoekers van de site zijn blij met de waarderingen van andere gebruikers, bleek uit eerder onderzoek. Alleen iemand die zelf door een zorgverlener is geholpen, kan uit eigen ervaring laten weten hoe de service en de behandeling was.  Daar kunnen anderen dan weer hun voordeel mee doen.

 

Op dit moment  kunnen ze kiezen uit ruim 2600 instellingen als ziekenhuizen of verpleeghuizen

met meer dan dertig waarderingen op ZorgkaartNederland.nl. Ruim 6900 individuele zorgaanbieders als artsen, fysiotherapeuten, apothekers en dergelijke hebben meer dan negen waarderingen. Dat aantal groeit nog dagelijks door omdat steeds meer mensen hun zorgaanbieders waarderen op ZorgkaartNederland.nl.

 

Meten wie het goed doet

Op ZorgkaartNederland kunnen patiënten en consumenten waarderingen bekijken van

individuele zorgverleners als huisartsen, maar ook van instellingen als ziekenhuizen en verpleeg-

en verzorgingshuizen. Ze kunnen ook waarderingen achterlaten en dat gebeurt steeds vaker.

Grote instellingen hebben vaak al veel beoordelingen, maar kleine aanbieders hebben soms maar een of enkele waarderingen. Bij een klein aantal waarderingen kan de toevallige samenstelling

van de mensen die een waardering geven  leiden tot een negatiever of positiever beeld van de werkelijke kwaliteit van zorg. Dan kunnen toekomstige patiënten een verkeerd beeld krijgen van de werkelijke kwaliteit van zorg.

 

Om de betrouwbaarheid van het gemiddelde waarderingscijfer te onderzoeken hebben de Vrije Universiteit en het Kwaliteitsinstituut onderzocht bij welk aantal waarderingen de voorspellende kracht van waarderingen groot wordt. Dat bleek voor individuele zorgaanbieders vanaf negen waarderingen te zijn en voor instellingen vanaf dertig.

 

De betrouwbaarheid van het gemiddelde waarderingscijfer op ZorgkaartNederland.nl is daarmee naar het oordeel van de onderzoekers hoog, mits het aantal waarnemingen boven het minimale aantal ligt.